Tandimplantaten: Hoelang duurt de procedure?

“Hoelang duurt de procedure?” is een van de meest gestelde vragen wanneer iemand overweegt om tandimplantaten te nemen. Het is belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van wat je kunt verwachten, zowel tijdens als na de procedure. Daarom geven we je in dit artikel graag alle informatie over de duur en de verschillende fasen van de plaatsingsprocedure van tandimplantaten. Zo kun jij je behandeling tot in de puntjes plannen en voorbereiden, zonder stress! 

Fase 1: Eerste consultatie en planning

De eerste stap in de procedure van tandimplantaten is een gedetailleerd onderzoek en consultatie, waarbij een cone beam CT-scan wordt uitgevoerd om de gezondheid van je gebit en kaakbot te beoordelen. Tijdens deze fase maken we een individueel behandelplan en een prijsofferte voor je op. Zo weet jij meteen wat je kan verwachten. Deze eerste fase is cruciaal voor het succes van de behandeling en kan variëren van enkele weken tot een paar maanden, afhankelijk van je specifieke behoeften en de noodzaak voor voorbereidende behandelingen zoals bijvoorbeeld botopbouw. 

Fase 2: Plaatsen van het implantaat 

Het daadwerkelijk plaatsen van het implantaat is een chirurgische procedure die doorgaans onder plaatselijke verdoving wordt uitgevoerd door een ervaren implantoloog. Voor meer uitgebreide behandelingen kan de ingreep gebeuren onder volledige narcose. De duur van de ingreep zelf is meestal ongeveer een half uur per gepland implantaat. 

Fase 3: Ingroeien van het implantaat

Na het plaatsen van het implantaat moet je lichaam het implantaat integreren in het omliggende bot, een proces dat osseointegratie of ingroei wordt genoemd. Deze fase duurt doorgaans een drietal maanden. 

Immediate Loading: Een snellere oplossing

In sommige gevallen kan “immediate loading” ook een optie zijn. Dit is een techniek waarbij onmiddellijk na het plaatsen van het implantaat, een tijdelijke kroon wordt aangebracht. Deze optie is vooral handig voor patiënten die een snelle esthetische of functionele behoefte hebben. Deze techniek is echter niet voor iedereen geschikt; de implantoloog zal bepalen of je in aanmerking komt voor immediate loading op basis van de gezondheid van je kaakbeen en specifieke medische factoren.

Fase 4: Het plaatsen van de kroon, brug of prothese

Nadat het implantaat is vergroeid met het kaakbeen, is de volgende stap het plaatsen van de definitieve kroon, brug of prothese. Deze zullen functioneren als het zichtbare deel van de tand. De tijd die nodig is om de kroon te plaatsen kan variëren, maar meestal duurt het enkele weken om de permanente kroon te vervaardigen. De plaatsing zelf is een kort bezoek aan je implantoloog.

Fase 5: Nazorg en follow-up

Nadat de kroon is geplaatst, zal je tandarts of implantoloog een follow-up bezoek plannen om het genezingsproces van je implantaten en de gezondheid van het implantaat en het omliggende weefsel op te volgen. Goede mondhygiëne en regelmatige controles zijn essentieel voor een vlot herstel en het behoud van je tandimplantaat op lange termijn. Wil je meer weten over hoe je tandimplantaten moet verzorgen? Lees dan dit artikel! 

Een goede implantoloog zorgt voor een vlotte procedure! 

De totale duur van het proces van het krijgen van tandimplantaten tot het plaatsen van een definitieve kroon of brug kan variëren van ongeveer vier maanden tot meer dan een jaar, afhankelijk van individuele omstandigheden zoals de gezondheid van je kaakbeen, het aantal implantaten dat je nodig hebt, en de noodzaak van aanvullende procedures. Met de mogelijkheid van immediate loading kan dit proces echter aanzienlijk worden verkort voor sommige patiënten en kan een voorlopige kroon of brug op één dag geplaatst worden. Het is belangrijk om met een gekwalificeerde implantoloog te werken die een gepersonaliseerd behandelplan kan opstellen dat aan jouw specifieke behoeften voldoet.

Ben je op zoek naar professioneel advies over tandimplantaten of bespreek je  graag de mogelijkheden van de behandeling? Neem dan hier contact op met specialist Dokter Frank Vanhove!

Deel op: