Hoe verloopt de vervanging van één tand? Een overzicht!

Het plaatsen van een implantaat is een revolutionaire methode die de tandheelkunde de afgelopen decennia heeft getransformeerd. De beslissing voor een implantaat is een grote stap, maar is tegelijkertijd ook een goede oplossing voor een herstelde glimlach. In dit artikel leggen we je graag de procedure uit die gevolgd wordt wanneer er slechts één tand wordt vervangen met behulp van een implantaat en een kroon, zo weet jij precies wat je mag verwachten! 

Wat is een implantaat?

Een tandimplantaat fungeert als een kunstmatige tandwortel, meestal gemaakt van titanium, en dient als basis voor het plaatsen van een kroon. Wil je weten of een implantaat een goede oplossing is voor jou? Lees dan dit artikel.

Wat is een kroon? 

Een kroon is een op maat gemaakte kunsttand die op het implantaat wordt bevestigd. Kronen zijn gemaakt van diverse materialen zoals zirconium, keramiek of metaallegeringen, waarbij zircomium en keramiek het populairst zijn vanwege hun natuurlijke uitstraling. 

Hoe wordt het implantaat geplaatst? 

In de meeste gevallen wordt het implantaat geplaatst onder plaatselijke verdoving. We maken een sneetje in uw tandvlees, en boren een gaatje in het kaakbeen. Hierin schroeven we het implantaat. Het tandvlees wordt door middel van enkele hechtingen gesloten.

Na de plaatsing van het implantaat volgt dan een periode van drie tot zes maanden waarin het implantaat moet vergroeien met het kaakbot (een proces dat ook wel bekend is als “osseointegratie”). Gedurende deze tijd groeit het kaakbeen vast rond het implantaat, wat zorgt voor een stevige basis voor de toekomstige kroon.

Hoe wordt een kroon geplaatst? 

Zodra het implantaat volledig is geïntegreerd met het kaakbeen, wordt een kroon op het implantaat geplaatst. Deze kroon wordt volledig op maat gemaakt om naadloos aan te kunnen sluiten bij de vorm, grootte, en kleur van de omliggende natuurlijke tanden. Zo wordt gegarandeerd dat er een natuurlijk ogende en functionele tand wordt gecreëerd.

Wat is immediate loading?

Zoals hierboven al gezegd, vereist de traditionele methode een “wachttijd” waarin het implantaat moet vergroeien met het kaakbot. In sommige gevallen kan er echter gekozen worden voor een nieuwe en innovatieve techniek, die van “immediate loading”. Bij bepaalde patiënten kan dan direct na het plaatsen van het implantaat, een voorlopige kroon in kunsthars worden verschroefd. Zo loop je meteen buiten met een volledige glimlach. 

Met een tandimplantaat maak je je glimlach terug compleet!

Een kroon op een implantaat is meer dan een tandheelkundige procedure; het is een investering in uw gezondheid, zelfvertrouwen en welzijn. De juiste arts met de nodige expertise kan u op een zorgvuldige wijze begeleiden door het gehele proces. 

Ben je op zoek naar professioneel advies over tandimplantaten of bespreek je  graag de mogelijkheden van de behandeling? Neem dan hier contact op met specialist Dokter Frank Vanhove!

Deel op: