Het afbreken van een tand is een veel voorkomende tandheelkundige noodsituatie die niet alleen pijnlijk kan zijn, maar ook een negatieve invloed heeft op je glimlach en zelfvertrouwen. Gelukkig bieden tandimplantaten een duurzame en natuurlijk ogende oplossing voor het vervangen van verloren of beschadigde tanden. In dit artikel ontdek je hoe tandimplantaten kunnen helpen bij een afgebroken tand en waarom ze worden beschouwd als een van de beste opties voor tandherstel.
Wat zijn tandimplantaten?
Tandimplantaten zijn kleine, titanium schroeven die in het kaakbeen worden geplaatst om de wortels van ontbrekende of ernstig beschadigde tanden te vervangen. Na plaatsing groeien ze vast aan het bot door een proces dat osseointegratie heet. Dit zorgt voor een stabiele basis waarop een kroon (het zichtbare deel van de tand) kan worden bevestigd. Tandimplantaten bieden niet alleen een natuurlijk ogende vervanging voor afgebroken tanden, maar werken ook net als je eigen tanden, waardoor je kunt eten, praten en lachen zonder zorgen.
Voordelen van tandimplantaten bij een afgebroken tand
- Duurzaamheid en functionaliteit: Tandimplantaten zijn ontworpen om lang mee te gaan en bieden dezelfde functionaliteit als natuurlijke tanden. Ze zijn bestand tegen de dagelijkse kauwkrachten en, met de juiste zorg, kunnen ze heel lang mee.
- Preventie van botverlies: Wanneer een tand verloren gaat, begint het kaakbeen dat de tand ondersteunt, af te breken. Dat kan leiden tot verdere tandheelkundige problemen. Tandimplantaten stimuleren het bot, net als natuurlijke tandwortels, en dat helpt om botverlies te voorkomen.
- Esthetische voordelen: Een afgebroken tand kan je glimlach en zelfvertrouwen beïnvloeden. Een tandimplantaat biedt een natuurlijk ogende vervanging, die nauwelijks te onderscheiden is van je natuurlijke tanden.
- Bescherming van bestaande tanden: In tegenstelling tot bruggen, die vaak vereisen dat aangrenzende tanden worden geslepen, vereisen implantaten geen aanpassingen aan je overige tanden.
Hoe wordt een afgebroken tand vervangen?
Als je een afgebroken tand hebt, zal deze eerst zorgvuldig worden getrokken, gevolgd door de plaatsing van een tandimplantaat. Hierbij beoordeelt de implantoloog eerst je kaakbeen via een CBCT-scan tijdens een consultatie. Als een implantaat geschikt is, plaatsen we dit chirurgisch onder plaatselijke verdoving in je kaakbeen.
Het implantaat moet dan enkele maanden integreren met het bot, een proces genaamd “osseointegratie”. Soms kan er ook gebruikgemaakt worden van immediate loading. Zodra het implantaat stevig verankerd is, wordt een permanente kroon gemaakt die qua kleur en vorm overeenkomt met je andere tanden. Deze kroon bevestigen we vervolgens op het implantaat, waardoor je weer een volledige en functionele tand hebt. Meer weten over wat je kan verwachten na de ingreep? Lees dan dit artikel.
Nazorg en onderhoud
Na het plaatsen van tandimplantaten is goede mondhygiëne cruciaal voor het behoud van je implantaten. Regelmatig poetsen, flossen, en bezoeken aan de tandarts voor controle en reiniging zijn essentieel voor een goed onderhoud.
Tandimplantaten als ideale oplossing voor afgebroken tanden!
Een afgebroken tand komt helaas voor en brengt heel wat nadelen met zich mee. Voor iedereen die te maken heeft met een afgebroken tand en op zoek is naar een langdurige oplossing, bieden tandimplantaten dus een uitstekende optie. Ze herstellen niet alleen de functionaliteit van je gebit maar zorgen ook dat je glimlach weer compleet is.
Ben je op zoek naar professioneel advies over tandimplantaten of bespreek je graag de mogelijkheden van de behandeling? Neem dan hier contact op met specialist Dokter Frank Vanhove!