Botverlies: Hoe voorkomen tandimplantaten dit probleem?

Het verlies van één of meer tanden kan leiden tot botverlies in de kaak. Botverlies beïnvloedt niet alleen je mondgezondheid, maar kan ook een impact hebben op je algehele gezichtsstructuur. Tandimplantaten bieden een effectieve oplossing voor dit probleem. In dit artikel leggen we uit hoe tandimplantaten kunnen helpen bij het behoud van kaakbot en een positieve invloed kunnen hebben op je mondgezondheid.

Botverlies: Wat veroorzaakt het?

Botverlies in de kaak treedt op wanneer de natuurlijke stimulatie van het kaakbot verdwijnt. Normaal gesproken zorgen de wortels van tanden voor deze stimulatie door dagelijkse activiteiten zoals kauwen en bijten. Wanneer een (gebroken) tand wordt verwijderd, bijvoorbeeld door een val, ongeluk of ander trauma, verdwijnt deze stimulatie. Hierdoor begint het bot begint af te breken en te resorberen. Dit proces, ook bekend als botresorptie, kan leiden tot een verslechtering van de kaakstructuur en uiteindelijk zelfs tot veranderingen in het uiterlijk van het gezicht.

Bij het verlies van een tand begint het omliggende botweefsel binnen enkele maanden af te breken. Zonder de benodigde stimulatie neemt de botdichtheid af, wat niet alleen de stabiliteit van de kaak vermindert maar ook invloed heeft op de omliggende tanden. Deze tanden kunnen beginnen te verschuiven, wat verdere tandheelkundige problemen kan veroorzaken. Bovendien kan langdurig botverlies leiden tot een verzwakte kaak, wat het plaatsen van toekomstige implantaten kan bemoeilijken.

Botverlies: Hoe helpen tandimplantaten?

Tandimplantaten zijn kunstmatige tandwortels, meestal gemaakt van titanium, die in de kaak worden geplaatst. Deze implantaten fungeren als een stevige basis voor vervangende tanden, zoals kronen, bruggen of gebitsprotheses. Het proces begint met een chirurgische ingreep waarbij het implantaat in het kaakbot wordt geplaatst. Na verloop van tijd fuseert het bot met het implantaat in een proces dat osseointegratie wordt genoemd. Dit zorgt voor een sterke en stabiele basis.

Botverlies: Voordelen van tandimplantaten 

  1. Stimulatie van botgroei: Net zoals natuurlijke tandwortels stimuleren tandimplantaten het kaakbot, wat helpt om botverlies te voorkomen.
  2. Behoud van kaakstructuur: Door het voorkomen van botverlies helpen implantaten de natuurlijke vorm van de kaak en het gezicht te behouden. 
  3. Verbeterde mondgezondheid: Tandimplantaten verminderen het risico op verdere tandverplaatsing en verlies, wat vaak voorkomt bij ontbrekende tanden.
  4. Langdurige oplossing: In tegenstelling tot traditionele bruggen en kunstgebitten, bieden tandimplantaten een duurzame oplossing. Bij goed onderhoud gaan tandimplantaten zeer lang mee. 

Botverlies wordt voorkomen met tandimplantaten!

Het voorkomen van botverlies is een belangrijk aspect van mondgezondheid, en tandimplantaten spelen hierin een vitale rol. Ze bieden niet alleen een functionele en esthetische vervanging voor ontbrekende tanden, maar stimuleren ook de groei en het behoud van kaakbot. Tandimplantaten zijn een investering in je mondgezondheid en levenskwaliteit.

Ben je op zoek naar professioneel advies over tandimplantaten of bespreek je  graag de mogelijkheden van de behandeling? Neem dan hier contact op met specialist Dokter Frank Vanhove!

Deel op: