Tandimplantaten of kunstgebit? Alle verschillen op een rijtje!

Bent u op zoek naar een oplossing voor ontbrekende tanden en twijfelt u tussen tandimplantaten en een kunstgebit? Deze beslissing kan ingewikkeld zijn en het is niet altijd even duidelijk wat het verschil is tussen een kunstgebit of tandimplantaten. In deze blog gaan we dieper in op alle belangrijke verschillen tussen tandimplantaten en kunstgebitten. Zo kunt u met een gerust hart de beste keuze voor uw mondgezondheid maken.

Wat zijn tandimplantaten?

Tandimplantaten zijn duurzame, kunstmatige tandwortels, meestal gemaakt van titanium, die chirurgisch in de kaak worden geplaatst. Ze bieden een stevige basis voor vaste (permanente) of afneembare vervangingstanden die zijn ontworpen om op uw natuurlijke tanden te lijken.

Wat is een kunstgebit?

Een kunstgebit is een uitneembare of “losse” prothese die gebruikt wordt om ontbrekende tanden en omliggend weefsel te vervangen. Ze zijn meestal gemaakt van kunsthars en kunnen als volledig of gedeeltelijk kunstgebit worden gemaakt, afhankelijk van de behoefte van de patiënt.

De verschillen tussen tandimplantaten en een kunstgebit

Duurzaamheid en stabiliteit

Tandimplantaten zijn zeer duurzaam en kunnen lang meegaan met de juiste verzorging. Omdat ze vastzitten in de kaak, bieden ze ook een heel goede stabiliteit.

Hoewel de moderne kunstgebitten al heel wat comfortabeler en natuurlijker zijn dan vroeger, moeten ze om de paar jaar aangepast en uiteindelijk vervangen worden. Omdat ze in principe los in de mond zitten, kunnen ze dus ook minder stabiel zijn dan vaste tandimplantaten. Ook kunnen ze druk uitoefenen op het tandvlees en de kaak, wat op de lange termijn ongemak kan veroorzaken.

Comfort en natuurlijke uitstraling

Tandimplantaten zitten vast in de mond. Daarom zien ze eruit als uw eigen tanden en belemmeren ze het spreken of eten niet. Tandimplantaten bieden daarnaast het voordeel van een beter smaakgevoel en temperatuurgevoel, omdat ze geen deel van het gehemelte bedekken, zoals bij sommige kunstgebitten het geval is.

Kunstgebitten zitten uiteraard los in de mond. Dit maakt dat ze kunnen bewegen of glijden in uw mond, wat het spreken of eten kan bemoeilijken. Daarnaast duurt het vaak even voor patiënten volledig gewend zijn aan hun kunstgebit. Dit is niet of veel minder het geval bij tandimplantaten. 

Onderhoud en hygiëne

Tandimplantaten vereisen dezelfde verzorging als natuurlijke tanden, inclusief poetsen, flossen en regelmatige tandartsbezoeken. Wilt u meer weten over het onderhoud van tandimplantaten? Klik dan hier.

Een kunstgebit vereist dagelijks grondige reiniging. Daarnaast is speciaal onderhoud cruciaal om infecties en irritaties te voorkomen. Het is ook aan te raden om een kunstgebit ’s nachts uit te doen om het tandvlees te laten rusten en om de prothese te laten weken in een reinigingsoplossing.

Kosten en verzekering

Tandimplantaten zijn niet goedkoop. Ze kunnen initieel dan wel duurder zijn, maar op lange termijn zijn implantaten kosteneffectiever omdat ze heel lang meegaan. Niet alle verzekeringen dekken de kosten voor tandimplantaten. Het is dus belangrijk dat u hierover informeert bij uw verzekering vooraleer u een keuze maakt. 

Een kunstgebit is over het algemeen goedkoper dan tandimplantaten en wordt ook vaker gedekt door verzekeringen. Een kunstgebit verslijt echter sneller dan tandimplantaten en is dus ook sneller aan vervanging toe. 

Invloed op de gezondheid van de kaak

Tandimplantaten helpen het kaakbot te behouden en voorkomen botverlies.

Het langdurig dragen van een kunstgebit kan daarentegen juist leiden tot botverlies, aangezien ze niet de natuurlijke stimulatie en ondersteuning bieden die tanden geven.

Conclusie

De keuze tussen tandimplantaten en een kunstgebit is een belangrijke beslissing die aanzienlijke gevolgen kan hebben voor uw mondgezondheid en algemeen welzijn. Tandimplantaten bieden een duurzame, stabiele en natuurlijk ogende oplossing, die bijdraagt aan het behoud van de kaakgezondheid. Ze vereisen een vergelijkbare verzorging als uw natuurlijke tanden en kunnen, hoewel ze aanvankelijk duurder zijn, op de lange termijn kosteneffectief zijn. 

Kunstgebitten daarentegen zijn een meer betaalbare oplossing en worden makkelijker gedekt door verzekeringen, maar kunnen ook minder comfortabel zijn en vereisen speciaal onderhoud. Bovendien kunnen ze op de lange termijn eventueel leiden tot botverlies in de kaak.

Bij het maken van uw beslissing is het belangrijk om uw persoonlijke behoeften, levensstijl en budget te overwegen. Raadpleeg altijd uw tandarts of kaakchirurg voor professioneel advies om ervoor te zorgen dat u de keuze maakt die het beste past bij uw unieke situatie. Onthoud dat de juiste keuze niet alleen uw glimlach, maar ook uw kwaliteit van leven aanzienlijk kan verbeteren.

Bent u op zoek naar professioneel advies over tandimplantaten of bespreekt u graag de mogelijkheden? Neem dan hier contact op met specialist Dokter Frank Vanhove!

Deel op: