Worden tandimplantaten terugbetaald door het ziekenfonds?

Tandimplantaten zijn een veelgebruikte oplossing voor het vervangen van ontbrekende tanden, maar de vraag blijft: wordt zo’n behandeling vergoed door het ziekenfonds? Het antwoord hangt af van verschillende factoren, waaronder het type implantaatbehandeling, de soort prothese, de leeftijd en specifieke voorwaarden van de patiënt. In dit artikel leggen we uit hoe het systeem werkt rondom vergoedingen voor tandimplantaten en wanneer je mogelijk in aanmerking komt voor terugbetaling.

Tandimplantaten wanneer je nog natuurlijke tanden hebt

Voor patiënten die nog enkele natuurlijke tanden hebben, wordt een implantaatbehandeling vaak als een esthetische en functionele tandheelkundige ingreep beschouwd. Deze behandeling valt doorgaans niet onder de verplichte standaard ziekteverzekering en wordt in de meeste gevallen dus niet vergoed door het ziekenfonds. Dit geldt ook voor de plaatsing van implantaatkronen en bruggen.

Om deze kosten (deels) vergoed te krijgen, is een aanvullende tandverzekering meestal nodig. De precieze dekking hangt af van je verzekeraar, het soort aanvullende polis, het jaarlijks vergoedingsplafond en eventuele wachttijd. Informeer bij je verzekeraar naar de specifieke polisvoorwaarden, aangezien sommige aanvullende verzekeringen een groot deel van de kosten voor tandheelkundige behandelingen kunnen dekken.

Sommige ziekenfondsen voorzien ook een gedeeltelijke vergoeding voor implantaten en kronen voor hun leden via een harmonisatiedocument.  

Tandimplantaten wanneer je geen natuurlijke tanden meer hebt

Voor patiënten met een volledig tandeloze kaak kan de situatie anders zijn. In België kan het ziekenfonds een implantaatbehandeling gedeeltelijk vergoeden voor de plaatsing van implantaten. Dit is echter gebonden aan strenge voorwaarden, waaronder langdurige tandeloosheid, problemen met het dragen van een normaal kunstgebit, en een sterk geslonken onderkaak. Zo geldt dit enkel voor patienten ouder dan 70 jaar die langer dan 1 jaar een volledige uitneembare prothese dragen die door een sterk geslonken onderkaak niet meer past. 

In dat geval beoordeelt de implantoloog jouw situatie en stelt hij een behandelplan op, waarna een machtigingsaanvraag wordt ingediend bij je ziekenfonds. Bij goedkeuring van de aanvraag dekt het ziekenfonds een deel van de kosten voor de implantaten. Er zijn echter enkele bijkomende kosten die je zelf moet dragen, zoals het remgeld en een verplichte persoonlijke bijdrage.

Laat je niet verrassen door de kosten van tandimplantaten! 

Hoewel de ziekenfondsen in België mogelijks gedeeltelijk tussenkomen in de behandeling voor tandimplantaten, zijn er enkele uitzonderingen en kun je dit opvangen door een afzonderlijke tandverzekering af te sluiten. Als je geen aanvullende verzekering hebt, zijn (het merendeel van) de kosten van een implantaatbehandeling dus meestal voor eigen rekening. Informeer je goed bij je ziekenfonds en verzekeraar en bespreek je opties met je tandarts of implantoloog om een helder beeld te krijgen van welke kosten mogelijk vergoed worden. Zo kun je een weloverwogen beslissing nemen en de best mogelijke zorg ontvangen. 

Heb je vragen over tandimplantaten en de eventuele tussenkomst van je ziekenfonds of ben je op zoek naar meer informatie? Neem een kijkje op onze blog of neem contact op met specialist Dokter Frank Vanhove!

Dokter Frank Vanhove heeft al meer dan 20 jaar ervaring als mond-, kaak- en aangezichtschirurg. Vandaag legt zich nog uitsluitend toe op implantologie. Dr. Frank Vanhove is dé specialist op het vlak van tandprothesen en -implantaten. Hij en zijn team plaatsen implantaten, een vaste en voorlopige tandenbrug op één dag. Zo loopt u dezelfde dag nog naar buiten met een stralende glimlach.

Deel op: