Peri-implantitis: Wat is het en wat doe je eraan?

Tandimplantaten zijn een geweldige oplossing voor ontbrekende tanden. Jaarlijks kiezen duizenden mensen voor deze moderne tandheelkundige behandeling. De plaatsing van tandimplantaten blijft echter een operatieve ingreep. Het is dus belangrijk om je bewust te zijn van mogelijke risico’s. Peri-implantitis is er zo eentje. Het is een sluipende aandoening die, indien niet op tijd en juist behandeld, voor heel wat last kan zorgen. In dit artikel leggen we je uit wat peri-implantitis is, hoe je het kunt voorkomen, herkennen, en wat je eraan kunt doen! 

Wat is peri-implantitis?

Peri-implantitis is een ernstige infectie rondom een tandimplantaat die het bot en het weefsel rond het implantaat aantast. Net zoals tandvleesontsteking kan deze aandoening leiden tot verlies van botweefsel en uiteindelijk falen van het implantaat. 

Peri-implantitis is dus meer dan een oppervlakkige tandvleesontsteking. Het is een destructieve bacteriële infectie die het botweefsel rond het tandimplantaat systematisch afbreekt. 

Hoe herken je peri-implantitis?

Peri-implantitis is te herkennen aan verschillende symptomen. Het tandvlees rond het implantaat kan pijnlijk, gezwollen en bloederig zijn, vooral bij aanraking of poetsen. Daarnaast kan het implantaat losser gaan zitten, wat een duidelijke waarschuwing is. 

Je kunt ook pijn of een verhoogde gevoeligheid ervaren in de omgeving van het implantaat. In sommige gevallen is er sprake van zichtbare terugtrekking van het tandvlees, waardoor het implantaat deels bloot komt te liggen. Tot slot kan er een etterige afscheiding uit het gebied rond het implantaat komen, wat wijst op een ontsteking.

Wat zijn de oorzaken van peri-implantitis?

Uit onderzoek blijkt dat de bacteriën die peri-implantitis veroorzaken vergelijkbaar zijn met de bacteriën die ernstige parodontitis veroorzaken. Deze bacteriën vormen een biofilm die zich hecht aan het oppervlak van het implantaat. Vanuit deze biofilm worden het omliggende weefsel en bot langzaam aangetast.

Er zijn verschillende risicofactoren die de kans op het ontwikkelen van peri-implantitis vergroten. De belangrijkste risicofactoren zijn:

  • Een slechte mondhygiëne, waardoor bacteriën de kans krijgen zich op te hopen.
  • Roken, dat de doorbloeding van het tandvlees vermindert en het herstel van weefsel belemmert.
  • Diabetes, met name als deze slecht onder controle is, omdat het de weerstand tegen infecties verlaagt.
  • Een gebrek aan regelmatige tandheelkundige controles, waardoor problemen niet tijdig worden opgemerkt.
  • Genetische aanleg, die de gevoeligheid voor ontstekingen kan vergroten.

Hoe voorkom je peri-implantitis? 

Het voorkomen van peri-implantitis vraagt om een combinatie van goede mondverzorging, regelmatige tandheelkundige zorg en een gezonde levensstijl. Dit zijn de belangrijkste stappen die je kunt nemen:

  • Optimale mondhygiëne: Zorg voor een grondige mondverzorging door twee keer per dag je tanden te poetsen. Maak hierbij gebruik van flosdraad en interdentale borstels om ook de ruimtes tussen je tanden en rond het implantaat schoon te houden. Daarnaast kan het spoelen met een antibacterieel mondwater helpen om bacteriën te bestrijden.
  • Regelmatige controles: Plan minstens twee keer per jaar een controle afspraak bij je tandarts. Tijdens deze afspraken kan het gebit professioneel gereinigd worden en kan de tandarts eventuele problemen vroegtijdig signaleren en behandelen.
  • Een gezonde levensstijl: Stop met roken, omdat dit de gezondheid van het tandvlees en de implantaten negatief beïnvloedt. Monitor chronische aandoeningen zoals diabetes om je algehele gezondheid en weerstand tegen infecties te verbeteren. Zorg daarnaast voor een gezonde en evenwichtige voeding om je lichaam en mond gezond te houden.

Hoe wordt peri-implantitis behandeld? 

De behandeling van peri-implantitis hangt af van de ernst van de aandoening. Mogelijke behandelingen zijn:

  • Dieptereiniging van het implantaatoppervlak: Hierbij worden bacteriën en biofilm grondig verwijderd om verdere schade te voorkomen.
  • Antibiotica: In sommige gevallen kan een antibioticakuur worden voorgeschreven om de bacteriële infectie te bestrijden.
  • Chirurgische reconstructie: Als het bot en tandvlees ernstig zijn aangetast, kan een chirurgische ingreep nodig zijn om deze structuren te herstellen.
  • Verwijderen van het implantaat: In zeer ernstige gevallen, wanneer het omliggende weefsel en bot onherstelbaar beschadigd zijn, moet het implantaat mogelijk worden verwijderd.

Een vroege diagnose en behandeling zijn cruciaal om ernstige complicaties te voorkomen. Wacht dus niet te lang en raadpleeg direct je tandarts als je aanhoudende pijn rond het implantaat ervaart, bloeding of gezwollenheid constateert of het implantaat voelt bewegen.

Geef peri-implantitis geen kans met de juiste verzorging! 

Peri-implantitis kan de gezondheid van je tandimplantaat en het omliggende weefsel ernstig bedreigen. Hoewel het een sluipende aandoening is, zijn er duidelijke symptomen die je kunnen waarschuwen, zoals gezwollen en bloederig tandvlees, pijn, of zelfs een loszittend implantaat. Door een goede mondhygiëne te onderhouden, regelmatige tandheelkundige controles te plannen en een gezonde levensstijl te volgen, kun je de kans op peri-implantitis aanzienlijk verkleinen.

Mocht je toch tekenen van deze aandoening opmerken, wacht dan niet met het inschakelen van je tandarts. Een vroege diagnose en tijdige behandeling kunnen veel schade voorkomen en de kans vergroten dat je implantaat behouden blijft. Je mondgezondheid is een investering in je algehele welzijn, dus zorg goed voor jezelf en je implantaten!

Heb je vragen over peri-implantitis en tandimplantaten of ben je op zoek naar meer informatie over de mogelijkheden? Neem een kijkje op onze blog of neem contact op met specialist Dokter Frank Vanhove!

Dokter Frank Vanhove heeft al meer dan 20 jaar ervaring als mond-, kaak- en aangezichtschirurg. Vandaag legt zich nog uitsluitend toe op implantologie. Dr. Frank Vanhove is dé specialist op het vlak van tandprothesen en -implantaten. Hij en zijn team plaatsen implantaten, een vaste en voorlopige tandenbrug op één dag. Zo loopt u dezelfde dag nog naar buiten met een stralende glimlach.

Deel op: