Welke verdoving wordt gebruikt bij de plaatsing van tandimplantaten?

De beslissing om tandimplantaten te laten plaatsen, kan ingrijpend zijn en veel vragen met zich meebrengen. Doorgaans zijn patiënten het meest bezorgd over eventuele pijn en of er gebruik wordt gemaakt van lokale of volledige verdoving tijdens de procedure. In dit artikel leggen we uit welke soorten verdoving mogelijk zijn bij de plaatsing van tandimplantaten en wat je kunt verwachten.

Welke soorten verdoving worden gegeven bij implantatie? 

Lokale verdoving

Lokale verdoving is de meest gebruikte vorm van verdoving bij het vervangen van één of enkele tanden door een tandimplantaat. Deze verdoving wordt direct in het tandvlees rondom het implantaatgebied geïnjecteerd en zorgt ervoor dat je als patiënt niets voelt tijdens de ingreep. Het voordeel van lokale verdoving is dat je volledig bij bewustzijn blijft en snel kan herstellen na de procedure. De verdoving houdt ongeveer enkele uren aan, zodat je ook na de ingreep geen directe pijn ervaart.

Bewuste sedatie

Voor patiënten die angstig zijn voor de ingreep, kan bewuste sedatie een optie zijn. Bij deze vorm van verdoving blijf je bij bewustzijn, maar word je in een ontspannen en kalme toestand gebracht. Vaak wordt hiervoor een licht kalmerend middel toegediend, in combinatie met lokale verdoving. Bewuste sedatie zorgt ervoor dat je de procedure ontspannen kunt ondergaan, zonder pijn of spanning te ervaren.

Volledige narcose

In een aantal gevallen, zoals bij een all-on-4 behandeling waarbij alle tanden worden vervangen, bij zeer complexe implantaatprocedures of bij patiënten met extreme angst, is een volledige narcose vaak noodzakelijk. Dit betekent dat je volledig in slaap wordt gebracht tijdens de operatie. Hoewel dit een meer ingrijpende vorm van verdoving is, biedt deze oplossing natuurlijk maximaal comfort voor patiënten die niet wakker willen zijn tijdens de ingreep. Een volledige verdoving wordt altijd toegediend door een geneesheer-specialist in de anesthesie.

De implantoloog zal met je bespreken wat de mogelijkheden zijn tijdens de consultatie die voorafgaat aan de ingreep. 

Wat kan je verwachten na de plaatsing van tandimplantaten?

Na de plaatsing van het implantaat kan er sprake zijn van milde pijn of ongemak wanneer de verdoving uitwerkt. Pijnstillers zoals ibuprofen of paracetamol worden vaak aanbevolen om eventuele pijn te verlichten. Het is belangrijk om de instructies van de implantoloog goed op te volgen en de voorgeschreven nazorg in acht te nemen voor een snel en probleemloos herstel.

Verschillende verdovingsopties voor verschillende patiënten! 

Bij de plaatsing van tandimplantaten zijn er verschillende opties beschikbaar, afhankelijk van de soort ingreep, de complexiteit ervan en de voorkeur van de patiënt. De meest gebruikte vorm is lokale verdoving, maar voor patiënten met angst of bij langdurige en complexere ingrepen zoals een all-on-4 is een volledige narcose vaak noodzakelijk. Dankzij deze moderne verdovingstechnieken kun je ook deze meer complexe procedures pijnloos en comfortabel ondergaan.

Ben je op zoek naar meer informatie over tandimplantaten of wil je zelf implantaten laten plaatsen? Neem een kijkje op onze blog of neem contact op met specialist Dokter Frank Vanhove!

Dokter Frank Vanhove heeft al meer dan 20 jaar ervaring als mond-, kaak- en aangezichtschirurg. Vandaag legt zich nog uitsluitend toe op implantologie. Dr. Frank Vanhove is dé specialist op het vlak van tandprothesen en -implantaten. Hij en zijn team plaatsen implantaten, een vaste en voorlopige tandenbrug op één dag. Zo loopt u dezelfde dag nog naar buiten met een stralende glimlach.

Deel op: