Tandimplantaten en roken: Wat zijn de risico’s?

Tandimplantaten zijn een goede oplossing voor het vervangen van ontbrekende tanden. Ze bieden een duurzame en natuurlijk ogende oplossing voor het vervangen van verloren of beschadigde tanden. Toch kunnen een aantal factoren, waaronder roken, het genezingsproces aanzienlijk beïnvloeden. In dit artikel bespreken we de risico’s van roken voor mensen die tandimplantaten overwegen.

Tandimplantaten: Waarom zijn ze gevoelig voor roken?

Verstoorde genezing

Roken beïnvloedt de bloedcirculatie in het tandvlees en het bot, wat essentieel is voor de genezing na een implantatie. De verminderde bloedstroom kan de genezing vertragen en het risico op infecties vergroten.

Problemen met osseointegratie 

Osseointegratie is het proces waarbij het implantaat zich vastzet in het kaakbot. Nicotine en andere schadelijke stoffen in sigarettenrook kunnen dit proces verstoren, wat leidt tot een zwakker implantaat dat niet goed vastzit.

Verhoogd risico op tandvleesziekten

Rokers hebben een hoger risico op tandvleesziekten zoals gingivitis en parodontitis. Deze aandoeningen kunnen het tandvlees en het bot rondom het implantaat aantasten, wat kan leiden tot implantaatverlies.

Tandimplantaten: Specifieke risico’s van roken

Implantatiefalen

Onderzoeken tonen aan dat rokers een aanzienlijk hoger percentage implantatiefalen hebben in vergelijking met niet-rokers. Dit komt door de gecombineerde effecten van verminderde bloedtoevoer, verhoogde kans op infecties en slechte osseointegratie.

Peri-implantitis

Peri-implantitis is een ontsteking rond het implantaat die vergelijkbaar is met parodontitis. Roken verhoogt de kans op deze aandoening, wat kan leiden tot botverlies en uiteindelijk het falen van het implantaat.

Vertraagde genezing

Rokers kunnen mogelijks een langere genezingstijd verwachten na de implantatieprocedure. Dit kan betekenen dat het langer duurt voordat de definitieve kroon geplaatst kan worden, wat de algehele behandelingsduur verlengt.

Tandimplantaten: Advies voor rokers 

Stoppen met roken

Het klinkt als een voor de hand liggende oplossing, maar toch kunnen we deze niet genoeg benadrukken. De beste manier om de risico’s te verminderen is immers om te stoppen met roken, bij voorkeur al enkele weken voor de implantatie en minstens gedurende de volledige genezingsperiode. Stoppen met roken zorgt voor een verbeterde bloedcirculatie en bevordert een gezonde genezing.

Regelmatige controlebezoeken

Voor rokers is het extra belangrijk om regelmatig de tandarts of implantoloog te bezoeken voor controles en professionele reinigingen. Dit helpt bij het vroegtijdig opsporen en behandelen van eventuele problemen.

Goede mondhygiëne

Een uitstekende mondhygiëne is cruciaal, zeker voor rokers. Poets twee keer per dag, gebruik dagelijks floss en overweeg een antibacteriële mondspoeling om de kans op infecties te verminderen.

Tandimplantaten herstellen je glimlach! 

Tandimplantaten kunnen een effectieve oplossing zijn voor het vervangen van ontbrekende tanden en zijn dé manier om je glimlach te herstellen. Roken brengt echter aanzienlijke risico’s met zich mee, niet alleen voor je algehele gezondheid maar ook voor het succes van tandimplantaten. Door te stoppen met roken en goede mondhygiëne te handhaven, kunnen deze risico’s aanzienlijk worden verminderd. 

Ben je op zoek naar professioneel advies over tandimplantaten of bespreek je  graag de mogelijkheden van de behandeling? Neem dan hier contact op met specialist Dokter Frank Vanhove!

Deel op: