Tandimplantaten zijn vandaag de dag een vaste waarde in de tandheelkunde. Ze bieden een duurzame en aantrekkelijke oplossing bij tandverlies. Maar wat als je te maken hebt met allergieën of een medische aandoening? Kun je dan nog steeds zonder zorgen kiezen voor een implantaat? In dit artikel gaan we dieper in op de veiligheid van tandimplantaten voor mensen die te kampen hebben met allergieën of medische aandoeningen en geven we een duidelijk overzicht van waar je best rekening mee houdt.
Wat zit er in een tandimplantaat?
De meeste tandimplantaten bestaan uit titanium, een metaal dat bekendstaat om zijn uitzonderlijke eigenschappen: het is licht, sterk en vooral biocompatibel. Dat betekent dat het lichaam het meestal goed verdraagt zonder afstotingsreactie. Titanium wordt daarom al decennialang gebruikt in medische toepassingen, niet alleen voor tandimplantaten maar ook voor onder meer heup-, en knieprothesen en schroeven bij botchirurgie.
Kan je allergisch zijn voor een tandimplantaat?
Een echte allergie voor titanium komt zelden voor. Als je ooit huiduitslag, eczeem of andere reacties hebt gehad bij het dragen van juwelen, metalen brillen of knopen, is het belangrijk om dit te melden bij je tandarts of implantoloog. Bij twijfel kan er een allergietest worden uitgevoerd. Zo kunnen eventuele risico’s tijdig opgespoord en aangepakt worden, en kan indien nodig gekozen worden voor een alternatief materiaal.
Chronische medische aandoeningen en tandimplantaten
Een medische aandoening hoeft een tandimplantaat zeker niet uit te sluiten, maar vereist meestal wel een aangepaste aanpak. Hieronder lichten we enkele vaak voorkomende situaties toe:
Diabetes
Mensen met diabetes hebben soms te maken met een tragere wondgenezing, vooral wanneer de bloedsuikerwaarden niet goed onder controle zijn. Een tandimplantaat vereist een goede doorbloeding en genezing van het kaakbot. Wanneer je diabetes goed gereguleerd is, bijvoorbeeld via medicatie of insuline, zijn de risico’s meestal beperkt. Je chirurg zal hier bij de voorbereiding rekening mee houden.
Hart- en vaatziekten
Bij hartproblemen of wanneer je bloedverdunners neemt, is overleg met je behandelende arts noodzakelijk. In sommige gevallen moet de timing van de ingreep aangepast worden, of wordt er tijdelijk gesleuteld aan je medicatieschema. Een goede coördinatie tussen alle zorgverleners is dan belangrijk om complicaties te vermijden.
Auto-immuunziekten of osteoporose
Auto-immuunziekten en medicatie voor osteoporose (zoals bisfosfonaten) kunnen het genezingsproces beïnvloeden of de botkwaliteit aantasten. Dat speelt een rol bij het vastgroeien van het implantaat in het kaakbot. Daarom is een goede inschatting van je medische voorgeschiedenis cruciaal om de slaagkansen van de behandeling correct te evalueren. Vooral bij bisfosfonaten is het plaatsen van implantaten niet altijd mogelijk.
Bestraling in het hoofd-halsgebied
Als je in het verleden bestraling hebt gehad in het hoofd- of halsgebied, kan dat het kaakbot kwetsbaarder maken. Hierdoor is er een hoger risico op complicaties zoals osteonecrose (botafsterfte). In dergelijke gevallen wordt de situatie steeds individueel beoordeeld en kan een alternatieve behandeling overwogen worden.
Het belang van een persoonlijk behandelplan
In de meeste gevallen kunnen tandimplantaten veilig geplaatst worden bij mensen met een medische aandoening of specifieke allergie. Een belangrijke voorwaarde is wel dat je je arts voldoende informeert over je gezondheidstoestand en eventuele gevoeligheden. Dankzij die transparantie kan een behandeling op maat worden voorzien, met de nodige voorzorgsmaatregelen.
Overweeg je een tandimplantaat, maar heb je twijfels door een medische aandoening of een mogelijke allergie? Aarzel dan niet om dit te overleggen met je implantoloog. Een goede voorbereiding en begeleiding maken vaak het verschil en zorgen ervoor dat jij zorgeloos kunt genieten van je nieuwe glimlach!
Ben je op zoek naar meer informatie over tandimplantaten of wil je zelf tandimplantaten laten plaatsen? Neem een kijkje op onze blog of neem contact op met specialist Dokter Frank Vanhove!
Dokter Frank Vanhove heeft al meer dan 20 jaar ervaring als mond-, kaak- en aangezichtschirurg. Vandaag legt zich nog uitsluitend toe op implantologie. Dr. Frank Vanhove is dé specialist op het vlak van tandprothesen en -implantaten. Hij en zijn team plaatsen implantaten, een vaste en voorlopige tandenbrug op één dag. Zo loopt u dezelfde dag nog naar buiten met een stralende glimlach.