Alles wat je moet weten over tandimplantaten

Tandimplantaten hebben zich de laatste jaren bewezen als dé oplossing voor wie blijvend een of meerdere tanden mist. Van het natuurlijk uitzicht tot de duurzaamheid, de behandeling en de nazorg, in deze blogpost duiken we diep in de wereld van tandimplantaten.

Wat Zijn Tandimplantaten?

Een tandimplantaat kan het best worden beschreven als een kunstmatige tandwortel, doorgaans vervaardigd uit titanium. Er wordt gekozen voor titanium omdat het menselijk lichaam dit materiaal het beste verdraagt en omdat dit mooi vergroeit met het eigen bot. De kunstwortel wordt zorgvuldig in het kaakbot geplaatst, waarna een kroon, brug of kunstgebit erop kan worden bevestigd.

Kunnen er Meerdere Tanden Tegelijkertijd Worden Geplaatst? 

Ja! Of u nu slechts één, meerdere of alle tanden mist, door een implantaatbehandeling krijgt u weer een mooi, vast gebit. Implantaten kunnen een oplossing bieden ongeacht het aantal tanden dat verloren is gegaan.

Waarom Kiezen Voor Tandimplantaten?

De voordelen zijn divers:

  • Natuurlijk uiterlijk: Na plaatsing en genezing, ogen implantaten als je eigen tanden.
  • Duurzaamheid: Met juiste zorg kennen implantaten een lange levensduur.
  • Tandbehoud: Tandimplantaten gaan botverlies tegen en bieden bescherming
  • aan aangrenzende tanden.
  • Eetcomfort: Implantaten bieden stabiliteit, waardoor eten gemakkelijker wordt.

Hoe Verloopt het Proces Van het Plaatsen van Tandimplantaten?

Het proces, van het eerste consult tot de definitieve plaatsing, verloopt als volgt:

  • Consultatie en radiologie: Tijdens een eerste afspraak wordt alle nodige info over uw gebit verzameld. Er wordt tevens ook een scan gemaakt om de hoeveelheid en kwaliteit van uw kaakbot na te gaan. Er wordt geïnformeerd naar uw noden en wensen. Op basis van al deze informatie worden een individueel behandelplan en een prijsofferte opgemaakt. 
  • Inbrengen van de implantaten: De implantoloog gaat over tot de plaatsing van de implantaten. Deze ingreep gebeurt meestal onder lokale verdoving, maar kan in bepaalde gevallen ook onder volledige verdoving gebeuren. De arts zal dit voorafgaand met u bespreken.
  • Ingroeifase: Na de plaatsing volgt de ingroeifase. In deze fase moet het kaakbot met de implantaten “vergroeien”. Dit duurt ongeveer drie à zes maanden. In deze periode zult u op controle gaan om de goede genezing op te volgen. In deze fase kan de tandarts u voorzien van een voorlopige, uitneembare prothese, zodat u niet zonder tanden hoeft rond te lopen. 
  • Het plaatsen van een genezingskapje: Een tweede ingreep kan nodig zijn wanneer het implantaat gedurende de plaatsing onder het tandvlees is begraven. Op het implantaat zal dan een genezingskapje geplaatst worden. Dit kapje zal na enkele weken worden verwijderd en vervangen door een definitieve structuur waarop de kroon, brug of prothese vastgemaakt wordt. Deze tweede ingreep is niet nodig wanneer het implantaat tijdens de initiële plaatsing reeds voorzien wordt van een genezingskapje. Dit is echter niet altijd mogelijk en deze beslissing wordt tijdens de ingreep zelf genomen.
  • Plaatsen van de kroon, brug of prothese: De tandheelkundige specialist zal de definitieve kroon, brug of prothese op het implantaat plaatsen. 
  • Nazorg: Er zullen controles plaatsvinden en u dient er een goede mondhygiëne op na te houden. Een combinatie van beide is belangrijk voor het succes van de hele behandeling. Implantaten zijn bij goede mondhygiëne een zeer duurzame tandvervanging waarvan u vele jaren geniet zal hebben. 

Hoe Verloopt de Plaatsing van Tandimplantaten Concreet?

Indien er slechts één tand mist, kan er met behulp van een implantaat een kroon worden geplaatst. Dit doet de implantoloog door een sneetje te maken in het tandvlees en een gaatje te boren in het kaakbeen. Het implantaat past perfect in het gaatje en wordt hierin vastgeschroefd. Na 4 tot 6 maanden zal het implantaat volledig in het bot gegroeid zijn en kan er een kroon op geplaatst worden. 

In sommige gevallen kan de techniek van “immediate loading” toegepast worden. De kroon kan in dat geval meteen geplaatst worden. Dr. Frank Vanhove heeft zich gespecialiseerd in deze techniek. Indien u hierover meer informatie wenst, kunt u hem steeds contacteren via het contactformulier.

Indien u meerdere tanden mist, kunnen er implantaten worden geplaatst die dienst zullen doen als steunpunten voor een brug. Het voordeel is dat de brug enkel geplaatst zal worden op de plaats waar er tanden missen. Er zal hierbij geen klassieke brug geplaatst worden op gezonde tanden, zodat deze onaangetast blijven. 

Indien er een volledig nieuw gebit moet worden geplaatst, kan dit gedaan worden met behulp van 4 implantaten waarop een volledige vaste brug van 10 tot 12 tanden geplaatst wordt. De specialist zal de achterste implantaten dan bewust schuin in het bot plaatsen om ervoor te zorgen dat belangrijke structuren, zoals de sinus in de bovenkaak of de onderkaakzenuw, vermeden worden. Door de schuine positie wordt tevens de onderlinge spreiding tussen de implantaten vergroot, wat dan weer ten goede komt voor de verankering van de vaste brug die geplaatst wordt. 

Zijn er Risico’s Verbonden aan Tandimplantaten?

Zoals elke medische ingreep kent ook deze ingreep risico’s. Kies daarom altijd voor een ervaren implantoloog met kennis van zaken.

Conclusie

Tandimplantaten zijn meer dan alleen een oplossing voor een esthetisch probleem. Ze kunnen de levenskwaliteit van de patiënt aanzienlijk verbeteren. Heeft u na het lezen van deze blog nog vragen? Bezoek onze FAQ-pagina of neem direct contact op met specialist, dr. Frank Vanhove.

Deel op: