Tandprotheses: Wat is het, soorten, voordelen, verzorging en kostprijs

Tandprotheses zijn een mooie oplossing voor mensen die hun natuurlijke tanden hebben verloren. Of het nu gaat om een ontbrekende tand of een hele rij; tandprotheses bieden herstel van zowel functionaliteit als esthetiek van het gebit. In dit artikel nemen we een kijkje in de wereld van de tandprotheses; de verschillende soorten, voordelen, tips voor verzorging en, niet onbelangrijk, de kostprijs en terugbetalingsmogelijkheden.

Wat is een tandprothese?

Een tandprothese is, in simpele termen, een “vervang-tand” of “kunsttand”. Deze worden vooral geplaatst bij verlies of beschadiging van de eigen tanden en zorgen voor herstel van functie en uitzicht van het gebit.

Welke soorten tandprotheses zijn er?

Uitneembare protheses

Volledige gebitsprotheses

Een volledige gebitsprothese, ook wel een kunstgebit genoemd, vervangt alle tanden in de boven- en onderkaak. Deze uitneembare prothese biedt volledige functionaliteit bij het kauwen en spreken en herstelt het uiterlijk van een natuurlijke glimlach.

Partiële gebitsprotheses

Partiële of gedeeltelijke gebitsprotheses worden gebruikt wanneer enkele tanden ontbreken, terwijl de andere natuurlijke tanden nog in orde zijn. Ze bieden ondersteuning aan de bestaande tanden en voorkomen verschuiving. Uiteraard wordt ook hier weer gezorgd voor een mooier en natuurlijk uitzicht.

Overkappingsprotheses

Een overkappingsprothese, ook wel klikgebit genoemd, is een uitneembare prothese die vastklikt op de implantaten. Dit draagt dan weer bij aan het draagcomfort.

Vaste protheses

Kronen en Bruggen

Dit zijn protheses die “vast” in je mond zitten en dus niet meer uitneembaar zijn. De protheses worden ondersteund door nog aanwezige eigen tandwortels. Hiervoor moeten de bestaande tanden/tandwortels door de tandarts beslepen worden en vaak ontzenuwd.

Implantaatgedragen protheses

Dit zijn protheses die “vast” in je mond zitten en dus niet meer uitneembaar zijn. De protheses worden ondersteund door tandheelkundige implantaten die in de kaak zijn ingebracht door middel van een medische ingreep. Ze bieden een sterke stabiliteit en voorkomen botverlies in de kaak. Dit is de meest luxueuze, maar vooral meest praktische oplossing. Meer informatie over implantaten vind je hier.

Wat zijn de voordelen van tandprotheses?

Herstel van functionaliteit van het gebit

Tandprotheses herstellen het vermogen om normaal te kauwen, waardoor je spijsvertering wordt verbeterd en je weer alles kan eten zonder angst voor beschadiging van je gebit.

Een stralende glimlach

Het herstellen van een complete glimlach verbetert het zelfvertrouwen en zorgt voor een frisser en jonger uiterlijk.

Spraakverbetering

Tandprotheses helpen bij het duidelijk en correct uitspreken van woorden, zonder lispelen. Dit zorgt voor een hersteld zelfvertrouwen in sociale situaties.

Hoe verzorg ik mijn uitneembare tandprothese?

Dagelijkse reiniging

Reinig je tandprothese dagelijks met een zachte borstel en speciale reinigingsmiddelen om plaque en bacteriën te verwijderen.

Vermijd schurende materialen

Gebruik geen schurende tandpasta’s of harde borstels. Deze kunnen het oppervlak van de prothese beschadigen.

Professionele controles

Regelmatige bezoeken aan je tandarts zorgen ervoor dat je tandprothese goed past en aanpassingen kunnen worden gemaakt wanneer dit nodig zou zijn.

Wat is de kostprijs van een tandprothese?

Een tandprothese is niet goedkoop en de prijs kan sterk variëren. De kostprijs van tandprotheses is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het type prothese, het materiaal waaruit de prothese gemaakt is, de complexiteit van de behandeling en de technologie die wordt gebruikt. Partiële gebitsprotheses en implantaatgedragen protheses zijn vaak duurder vanwege de extra componenten en procedures die bij het ontwikkelen van de prothese en de behandeling betrokken zijn.

Het is enorm belangrijk om een gedetailleerde en duidelijke prijsopgave te krijgen van je tandarts voordat je beslist welke prothese het beste bij jou past. Laat je in dit proces goed begeleiden en overleg met je tandarts. Zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan en ben je zeker dat je de beste keuze voor jouw persoonlijke situatie maakt.

Worden tandprotheses terugbetaald?

In veel gevallen komt het ziekenfonds gedeeltelijk tussen in de kosten van een tandprothese. Neem contact op met je ziekenfonds om te weten te komen of jij in aanmerking komt. Vergeet ook zeker niet dat tandheelkundige verzekeringen tandprotheses kunnen dekken. Het is dus zeker de moeite waard om eens te informeren naar de beschikbare dekkingsmogelijkheden.

Veelgestelde vragen over tandprotheses

Zijn uitneembare tandprotheses pijnlijk om te dragen?

In het begin kunnen uitneembare tandprotheses enige ongemakken veroorzaken, zoals drukpunten of wrijving. Dit is vaak een kwestie van gewenning en zou na enkele weken moeten verminderen en verdwijnen. Als het ongemak aanhoudt, neem dan contact op met je tandarts voor aanpassingen aan de prothese.

Vaste tandprotheses kennen deze ongemakken niet of veel minder.

Hoelang gaan uitneembare tandprotheses mee?

De levensduur van tandprotheses varieert. Gemiddeld gaan ze ongeveer 5 tot 7 jaar mee. Regelmatige tandartscontroles en goede verzorging dragen uiteraard bij aan een langere levensduur.

 Kan ik normaal eten met een uitneembare tandprothese?

Ja, met de juiste prothese en gewenning kun je weer normaal eten. Begin met zacht voedsel en werk geleidelijk aan harder voedsel. Vermijd bijten op harde voorwerpen of voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld ijsblokjes, om schade te voorkomen.

Hoe kan ik mijn uitneembare tandprothese het beste reinigen?

Reinig je tandprothese dagelijks met een speciale protheseborstel, een mild reinigingsmiddel en koud tot lauw water. Gebruik geen heet water, aangezien dit de vorm van de prothese kan veranderen.

Conclusie: Tandprotheses

Tandprotheses zijn niet alleen een oplossing voor ontbrekende tanden, maar ook voor het herstel van comfort, esthetiek en zelfvertrouwen. Door te begrijpen wat je kunt verwachten wat betreft kosten en het verzorgen van je protheses, kun je genieten van de voordelen van een gezonde glimlach, ongeacht het aantal ontbrekende tanden.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of wens je een afspraak te maken om de mogelijkheden voor jouw vaste tandprothese te bespreken? Neem dan hier contact op met specialist Dokter Frank Vanhove!

Dokter Frank Vanhove heeft al meer dan 20 jaar ervaring als mond-, kaak- en aangezichtschirurg. Vandaag legt zich nog uitsluitend toe op implantologie. Dr. Frank Vanhove is dé specialist op het vlak van tandprothesen en -implantaten. Hij en zijn team plaatsen implantaten, een vaste en voorlopige tandenbrug op één dag. Zo loopt u dezelfde dag nog naar buiten met een stralende glimlach. 

Deel op: