De relatie tussen suiker en mondgezondheid is complex. Hoewel suiker een belangrijke rol speelt in ons dagelijks leven en zelfs in veel gezonde voedingsmiddelen voorkomt, kan overmatige suikerconsumptie ernstige gevolgen hebben voor je gebit. Niet alleen verhoogt het de kans op gaatjes en tandbederf, maar op lange termijn kan het zelfs leiden tot tandverlies. Dit kan uiteindelijk resulteren in de noodzaak voor tandheelkundige ingrepen zoals vullingen, kronen of tandimplantaten.
De impact van suiker op je mondgezondheid
Wanneer je suiker eet of drinkt, gebruiken de bacteriën in je mond deze suikers als voedingsbron. Bij dit proces produceren ze zuren die je tandglazuur aantasten. Dit glazuur is de beschermende buitenlaag van je tanden. Hoe vaker je suiker consumeert, hoe meer tijd deze bacteriën krijgen om zuren te produceren en hoe groter de kans op tandbederf wordt.
Na elke suikerconsumptie duurt het ongeveer 30 minuten voordat de zuurgraad in je mond weer normaal is. Gedurende deze tijd staat je tandglazuur onder druk. Als je regelmatig over de dag suikerhoudende producten consumeert, krijgt je gebit dus nauwelijks tijd om te herstellen.
Zijn alle suikers slecht?
Natuurlijke versus toegevoegde suikers
Natuurlijke suikers in bijvoorbeeld fruit zijn minder problematisch dan toegevoegde suikers in snoep en frisdrank. Dit komt doordat fruit ook vezels en andere voedingsstoffen bevat die de impact van suiker kunnen verminderen. Let wel op met gedroogd fruit – dit blijft langer aan je tanden plakken.
Verborgen suikers
Vooral verborgen suikers vormen een risico. Deze vind je bijvoorbeeld in:
- Frisdranken en vruchtensappen
- Kant-en-klare sauzen
- Ontbijtgranen
- Yoghurtproducten
- Energy drinks
Timing is cruciaal
Het moment waarop je suiker consumeert is minstens zo belangrijk als de hoeveelheid. Het beste kun je suikerhoudende producten tijdens de hoofdmaaltijden nuttigen. Op deze momenten produceer je namelijk meer speeksel, wat helpt bij het neutraliseren van zuren en het wegspoelen van voedselresten.
Hoe bescherm je je gebit?
Dagelijkse verzorging
Een goede mondverzorging is essentieel om de effecten van suiker te beperken:
- Poets minimaal twee keer per dag je tanden met fluoridehoudende tandpasta
- Gebruik dagelijks flosdraad of interdentale borsteltjes
- Bezoek regelmatig je tandarts voor controle
- Drink voldoende water om je mond schoon te spoelen
Gezonde alternatieven
Er zijn verschillende manieren om je suikerconsumptie te verminderen zonder af te zien van een lekkere smaak:
- Vervang suiker door natuurlijke zoetstoffen als xylitol en stevia
- Geniet van dranken zonder toegevoegde suikers
- Kies voor groenten en ongezouten noten als tussendoortje
- Stimuleer uw speekselproductie met xylitol-bevattende kauwgom na een maaltijd
Een gezond gebit behouden
Suiker hoeft niet volledig vermeden te worden voor een gezond gebit, maar bewust omgaan met de consumptie ervan is wel belangrijk. Door verstandige keuzes te maken in wat je eet en drinkt, en door een goede mondhygiëne aan te houden, kun je tandbederf voorkomen en je gebit gezond houden. Mocht je toch te maken krijgen met tandverlies, dan bieden moderne tandimplantaten een uitstekende, permanente oplossing om je gebit te herstellen.
Heb je vragen over een goede mondgezondheid of ben je op zoek naar meer informatie over de mogelijkheden van tandvervanging na tandbederf? Neem een kijkje op onze blog of neem contact op met specialist Dokter Frank Vanhove!
Dokter Frank Vanhove heeft al meer dan 20 jaar ervaring als mond-, kaak- en aangezichtschirurg. Vandaag legt hij zich nog uitsluitend toe op implantologie. Dr. Frank Vanhove is dé specialist op het vlak van tandprothesen en -implantaten. Hij en zijn team plaatsen implantaten, een vaste en voorlopige tandenbrug op één dag. Zo loopt u dezelfde dag nog naar buiten met een stralende glimlach.